torsdag 7. januar 2010

HVERDAGSHELT....

Barn i en av byens barnehager er blitt spurt om "Hva er en hverdagshelt?". Og det er alltid en fryd å få del i barns tanker og ane den enkeltes referansebakgrunn, som vi kan kalle det så fint!
Jo, en Hverdagshelt er:
* Han jobber med hverdagen.Det må være en voksen, dame eller mann, men ikke 90 år, for da ser en ikke så bra.
* Han jobber med branner og ta vekk branner. Jeg kjenner ingen hverdagshelter.
* Jeg tror en hverdagshelt er snill for han vil ikke i fengsel. Når man er snill er man ute og leker. Hverdagshelter sloss ikke.
* Han er kanskje helt om dagen. Han er snill, det er vanskelig å vite hvorfor han er snill. han hjelper til å rydde det som babyen har rota, for babyer kan ikke rydde opp. Han hjelper hvem som helst.
* Han bærer ting.Jeg hjelper pappa med å bære inn noe hjemme. Helten hjelper også hjemme og han vil nok være snill.
* Han redder de som er i nød. Og så setter han de onde i fengsel. Politiet er hverdagshelter.
* En som redder verden, men jeg vet ikke helt hvordan. Han hjelper noen og så går han hjem igjen. Han bor i ett tårn og der kan han se alle.
* Han vasker på gulvet. Kongen sier at han må gjøre det. Det er mye å vaske og han må vaske i ti minutter. Så må han sette seg på plassen sin. Så må han gå inn i veggen. Han må sage ett hull fordi kongen sier det.
* Han dytter treet og tar katten ned. han løfter ting som er tunge. Det er bare sånn han gjør. Pappa er sterk, han kan løfte alle stolene og tv-en.

Men denne likte jeg best, dette er min ønske-hverdagshelt i dag:
* Han hjelper folk med å få det moro. Han tuller litt, kanskje detter han og later som han får vondt og så detter han igjen og igjen hele tiden. Da ler folk eller gjør det samme. Han gjør det for å muntre dem opp og fordi de kan ha det moro!

Så det de sier er, at en hverdagshelt er en mix av brannmann, politi og pappa , noe som hjelper til, jobber med hverdagen, er sterk og modig og er usynlig,
likner ikke dette på noe som vi kaller MAMMA?

HØNSEPRAT!


"Noen dager er det ål'reit, noen dager er det helt ålreit...." mens andre dager våkner en til dager som ikke er noe "ÅLREIT"! Og i dag begynte slik!
Her må det en kopp kaffe og litt omtanke til, tenkte jeg..
For meg selv, til meg selv.
Og ei avis, og god tid,
Forsida på "Fædrelandsvennen" skrev: "Halvparten av eggprodusentene gir opp".
Og første "Rykk ett hakk opp i humør"-beskjed kom inn, for: "DET er ihvertfall ikke MIN SKYLD"- tenkte jeg! JEG, og vi, har spist såååå masse egg det siste halve året, fått helt kikk. Bare ett eller to om gangen, men det blir jo ett bra gjennomsnitt, hvis det skjer nesten hver dag! Pluss eggerøre noen morgener av 5 egg, eller etter den enkeltes bestilling: Stekt, hakket, snudd, med plomme eller uten plomme, eller kokt litt, mer eller masse!Vi har fått en forståelse av at denne fryktbølgen av egg/kolesterol er i fred med å gå av moten, så egg har vært friskmeldt her i heimen en god stund nå. Jeg bladde opp på side 14-15. Oi!Stor sak dette! Over to sider og i del 1!
Det er jo dramatisk når halv-parten av eggprodusentene på SØRLANDET gir opp!
Dette ble en virkelig interresant sak etterhvert som jeg leste nedover spaltene...
Det viser seg at hønene har fått frem at de har noen grunnleggende behov!
Faktisk har de fire, 4, grunnleggende behov, ikke mer. Hadde min hane hatt så konkrete og så begrensede krav fra sin høne, tror jeg ikke det hadde blitt trusler om nedleggelse av driften! Det slo meg! Dette er ikke urimelige krav, fra våre eggproduserende hønse-venninder. Hør bare:Generelt må hønsene ha løsninger som gjør dem frittgående eller løsninger som gir plass til åtte-ti høner i større bur. Dette gjelder fom 2012, merk det! Fremtiden ligger noe mere romslig foran dere, kjære hønse-venninder! I dag kan de rettogslett oppleve å være tre og tre høns(TRE-går aldri når enheten er female! Det har vi alltid visst vi som også hører til det kjønnet!) og det i ett bur på størrelse med et A4-ark! Utrolig at de har greid å produsere ett eneste egg, spør du meg!Men det har de! Fakta-ruten kan formidle at hver nordmann vil spise nærmere 180 egg i år, og hvis da alle nordkvinner kommer i tillegg, slik som tidligere tiders opptellinger fra eks Bibelhistorien (der kvinner er utelatt i regnskapet), ja, så blir tallet fordoblet og vel så det! For hvem teller eggene til baksten? Og vi spiser mere egg jo eldre vi blir, skrives det i fakta-ruten! Og eldrebølgen er som kjent snart over oss. Her er det en enorm økning: Andelen eldre over 60år som spiser minst ett egg minst en gang i uken, har økt fra 48 prosent til HELE 56 prosent de siste fem årene! Jeg ser for meg at dette er bare begynnelsen på noe enormt,.... en eldrebølge som ruller inn over oss og de kommer rullende på egg, det er nå helt klart! Men de helt konkrete grunnleggende behovene er:
1.Hønene skal ha tilgang til vagle(sittepinne). Dette er viktig, finner jeg forklart mere utfyllende i en tilleggsartikkel der Juidisk Rådgiver Live Kleveland i Dyrevernalliansen blir intervjuet om saken, for vaglene er minimum for å forhindre at de får forkrøplede bein. Hun velsigner de nye EU-direktivene, men mener hønsene fortsatt vil få for lite plass selv etter 2012.
2.Sandbad. Det sier seg selv, SPA må til!
3.Egen rugekasse.Ærlig talt, privatlivets fred, selvfølgelig! Og hvordan skal den enkelte høne ellers holde styr på dagens produksjon, hvis hun ikke har ett eget oppbevaringsrom for seg og sitt?
4. Dette er megafeminint: "..samt mulighet til å kvesse klør og nebb"!!!
Ikke bare for utseendet, men med så hypersosial livsstil trengs det ett klart og strekt forsvar! Og nettopp det er visst problemet i dagens hønsebur, en overhengende fare for å bli hakket ihjel! Og dagens nedlegger av egen hønseburbedrift frykter nettopp dette mer enn alt, med de nye ordningene med 8-10 høns i hvert bur vil lidelsene øke!
Og her sitter jeg med morgenkaffen og en litt deppa start på dagen og kjenner at fuglen "DEPP" har fløyet!
JEG har mange kvadratmeter(bur) for meg selv, eget badekar(sandbad) og egen seng(rugekasse), visst må jeg dele den med en til, med det er ingen høne, men min egen hane!Og på dette punktet stopper jeg opp i min filosofering.... hønene og burene og eggene er nøye omtalt i artikkelen, men hvor er hanen? Hvor er hele moroa? Er det ikke ett grunnleggende behov som er helt utelatt her?
Og neglefil og tannkost(kvesse klør og nebb) har jeg også, opptil flere tror jeg faktisk!
Det jeg ender opp med, er en liten kilende lengsel etter ett eget "sandbad", med en deilig varm sol over... og muligheten for at nebbet kan brukes til å frembringe dette beskjedne ønsket til min hane, og da helst uten å ta ibruk mine nykvessede klør!
Og så tikker en melding fra min/vår eldste sønn inn på min mobil:"Jeg drar en tur med to kompiser til Egypt en uke,Sharm el Sheikh!"
Der forsvant tre unghaner til DEN sandkassa, lurer på hvordan hønene har det i Sharm el Sheikh forresten, tenker jeg...
og i fantasien ser jeg for meg noen skjønne magedansende høns, som ikke er opptatt av å legge egg eller hva som skjer etter 2012!
Nei, jeg tror jeg går og koker meg to egg og fryder meg over at sola kom til oss i dag og',
- da er det bare sandkassa igjen!

To dager senere:
Melding fra eldste sønn, på bussen til Oslo,- på vei til Sharm el Sheik:
"Passasjer på bussen!"..."INGRID!".(med bilde!)
Skal si hønsene tar seg friheter i 2010!...se bilde over innlegg!!!!
Snodig!
Venter spent på bilder direkte fra Egypt!!
Dette blir morsomt å dele med "eldste sønn", når han kommer hjem fra Egyptens varme land!